Acht jaar lang zit uw kind bij ons op school. Tijdens deze periode willen wij uw kind zo goed mogelijk begeleiden. Dat kan volgens ons alleen als de ouders zich bij de school betrokken voelen. Als er thuis iets gebeurd is wat invloed kan hebben op uw kind, willen wij dat ook graag weten. Als kinderen zien dat ouders betrokken zijn bij de school en er veel belangstelling voor hebben, zal het kind de school nog fijner gaan vinden.

Wij proberen u dan ook bij de school te betrekken. Dat doen wij door u zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de ontwikkelingen van uw kind en van alle gebeurtenissen op school. Wij gebruiken daarvoor verschillende manieren.

 

Gezonde voeding

Gaat uw kind naar school? Uw kind is dan volop in de groei en heeft voldoende voedingsstoffen nodig. Gezond eten en genoeg bewegen is dus heel belangrijk.
Bijna alle kinderen kunnen wel wat extra vezels, vitamines en mineralen gebruiken. Met deze tips krijgt u dat voor elkaar, zonder extra opvoedstress.

1. Neem de tijd voor het ontbijt
Een goed ontbijt geeft een kickstart voor de dag. Na een nacht slapen, zonder eten, is het lichaam wel weer toe aan eten. Kinderen die ontbijten, krijgen minder snel zin in snoep en snacks en kunnen zich beter concentreren op school. Ontbijt gezellig samen aan tafel.

2. Fruit en groente bij elk eetmoment
De meeste kinderen eten gelukkig al elke dag fruit en groente. De porties zijn alleen vaak klein. 150 gram groenten in één keer (bijvoorbeeld 3 opscheplepels boontjes) is voor een kind ook best veel. Gelukkig zijn er de hele dag kansen om wat extra fruit en groente te eten. Denk aan stukjes banaan door de yoghurt, snacktomaten tussendoor, komkommer op brood of aardbeien als toetje.

3. Geef het gezonde voorbeeld
Zorg dat er altijd vers fruit in het zicht ligt en pluk daar ook zelf de vruchten van. Kook gevarieerd, met veel groente. Samen aan tafel eten is gezellig en draagt bij aan een gezond eetpatroon.

4. Het bord hoeft niet leeg
Nieuwe dingen proeven en ’s avonds met de pot mee-eten is goed voor de smaakontwikkeling. Dwing uw kind niet om meer te eten dan het wil, maar laat het wel van alles wat proberen.

5. Laat uw kind meedenken en -doen
Vraag uw kind om te helpen bij de boodschappenlijst of bij het koken. Vraag hoe je lekker en gezond kunt koken: “Hoe zorgen we dat er genoeg groente bij zit voor iedereen?” Op www.voedingscentrum.nl staan veel gemakkelijke, gezonde gerechten.

6. Fruit en koek: geen concurrenten!
Soms zeggen ouders dingen als: “Eet eerst je banaan op, dat is gezond. Daarna mag je lekker een koekje.” Dan benadruk je dat de gezonde keuze een kwestie van doorbijten is. Het is prettig als een kind meekrijgt dat het lekker en normaal is om vaak fruit en groente te eten. Als gezond de standaard is, dan is af en toe een koekje of een snoepje geen probleem. Bijvoorbeeld na school of in het weekend.

10 tips voor 10.00 uur

Heeft u ’s ochtends weinig tijd om schoolfruit klaar te maken? Of wilt u weten welke soorten groente en fruit duurzaam zijn om mee te geven aan uw kind?

1. Variatie is goed
Het is niet alleen lekker om veel verschillende soorten fruit en groente te eten, maar ook goed voor de smaakontwikkeling van uw kind. Bovendien zitten in elke soort weer net andere gezonde stoffen.

2. Het kan in weinig tijd
Een banaan, mandarijn, kleine appel, een stuk komkommer, wat cherrytomaatjes of een wortel doet u ’s ochtends zo in de tas.

3. Het kan in iets meer tijd
Wanneer u er iets meer werk van wilt maken, kunt u stukjes kiwi snijden en mengen met wat druiven.

4. Doe samen boodschappen
Neem uw kind een keer mee naar de supermarkt en kijk welke soorten hij of zij het liefst zou willen.

5. Vergeet de groente niet
Rauwkost, zoals stukjes wortel, komkommer, paprika en tomaatjes zijn ook lekker gezond voor tussendoor. Een portie voor het tienuurtje is al snel 50 gram. Dat is al 1/3 van wat een kind dagelijks minimaal nodig heeft aan groente.

6. Denk ook aan de lunch
Als u fruit en groente meegeeft voor het tienuurtje, kunt u direct ook iets extra’s in de broodtrommel doen. Denk aan een bekertje magere yoghurt met fruit of een bakje rauwkost.

7. Geef geen vruchtensap mee
Een aantal soorten vruchtensap leveren een deel van de gezonde stoffen die ook in fruit zitten, maar er zitten ook veel calorieën in. Daarom is de slimste keuze voor tien uur: een echt stuk fruit en water.

8. Doe mee!
Kinderen die meedoen met schoolfruit, blijken ook thuis vaker fruit en groente te kiezen. Het is slim om ook thuis de fruitschaal in het zicht te zetten. Zo krijgt al snel het hele gezin meer vezels, vitamines en mineralen binnen.

9. Gebruik een goed bewaardoosje
In speelgoedwinkels en winkels voor huishoudelijke artikelen zijn steeds meer leuke, kleine bewaardoosjes voor schoolfruit te koop. Een gewoon afsluitbaar bakje werkt ook prima. Zo kunt u uw kind ook kwetsbaar fruit meegeven of bijvoorbeeld een kleine fruitsalade van stukjes appel en banaan.

10. Kies voor groen
Wanneer u voor duurzaam wilt kiezen, zoek dan naar fruit/groente van het seizoen, uit de buurt, uit de volle grond.

Gezonde traktaties

Kies voor een gezonde traktatie. Dat is niet alleen lekker, maar ook leuk! Hieronder vindt u links naar websites met creatieve ideeën voor gezonde traktaties.

Gezond trakteren
Op deze website van GGD Zaanstreek-Waterland vindt u leuke en gezonde traktaties en tips voor gezonde tussendoortjes op school.

Party-kids gezond trakteren
Op deze site vindt u gezonde traktaties. Er staat een uitgebreide omschrijving bij en tekeningen zodat de traktaties makkelijk te maken zijn.

Voedingscentrum
Een traktatie is al snel een hele maaltijd. De belangrijkste richtlijn is dat het niet te groot is en niet te veel calorieën bevat. Bekijk hier nog meer tips of bestel het boek “Feest! 46 traktaties voor school of thuis” .

Top fit kids
Heeft u iets te vieren? Op deze websites staan allemaal lekkere trakaties met groente en fruit. Met behulp van de aanwijzingen kunt u de traktaties zelf ook maken.